Тази публикация е резултат от труда на екип медиатори от фондация „Партньори – България“ и Националната асоциация на медиаторите. Тя ще подпомогне медиаторите в страната, както и участниците в съществуващите и бъдещите инициативи за въвеждане на услуги за алтернативно решаване на спорове. Замислена е да подпомага съдиите да решат кои са подходящите за напътване към медиация спорове и е полезен наръчник за доброволците, работещи към центровете за спогодби и медиация към съдилищата в страната.

Книгата е предназначена и за широката публика с надеждата, че ще спомогне за създаването на обществена нагласа към по-широко използване на всички алтернативни подходи за разрешаване на спорове и в частност – на медиацията като извънсъдебен способ.

Книга на медиатора е създадена в рамките на проект Повишаване капацитета на организациите, които обучават медиатори, чрез изработване на Стандарти за обучение на медиатори, реализиран от фондация „Партньори – България“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Иницииран е в рамките на процедура „Граждански контрол върху реформата в съдебната система“ (BG05SFOP001-3.003).

Амбицията на авторите на настоящата Книга на медиатора е да съдействат медиацията да се развие като професия. Книгата ще помогне на медиаторите да се ориентират в професията и да се запознаят с основни елементи от прилагането на процедурата по медиация в съответствие с изискванията на Европейския съюз и препоръките на Съвета на Европа.

Книгата на медиатора се състои от 4 части, които разглеждат различни аспекти на процедурата по медиация. В Част първа е направен анализ на правната рамка на медиацията в страната и са разгледани принципите и характерните елементи на процедурата по медиация. Предложен е шестстепенен модел на процедура по медиация, насочен както към постигане на споразумение между страните, така и към създаване на доверие, възстановяване на комуникацията и подобряване на отношенията помежду им. Разгледано е и споразумението, постигнато чрез процедура по медиация – неговата същност и действие, съдържание и форма. Част втора е посветена на техниките, прилагани от медиатора в процедурата по медиация. Обърнато е внимание на процеса на изграждане на доверие и са дадени някои насоки за работа с „трудни“ клиенти и справяне в безизходни ситуации. Специално място е отделено на техниките за управление на професионалния стрес на медиатора. В Част трета е разгледана процедурата по медиация в рамките на съдебен процес, като са представени особеностите на взаимодействието на медиатора със съдиите и съдебната администрация. Обсъдени са въпроси, свързани с ролята на адвокатите и прилагането на процедури по наблюдение, оценка, събиране и обработка на информацията. Специално място е отделено на специфични случаи на прилагане на метода, например медиация в рамките на арбитражно производство, презгранична и онлайн медиация. Последната, четвърта, част разглежда професионалните характеристики на специалиста по медиация. Предложен е компетентностен модел на медиатора и са разгледани подробно личностните качества, които трябва да притежава. Книгата на медиатора завършва с поглед върху медиацията като професия, кариерно развитие и практика.

В книгата са включени приложения, съдържащи образци на примерни договори, декларации и информационни материали, които могат да бъдат адаптирани към практиката на всеки медиатор. Предложена е и библиография, която дава на читателя основни инструменти за ориентация както в националното и международното законодателство, така и в опита на медиатори от страната и чужбина, посветили своите публикации на специфични аспекти на процедурата по медиацията.

Книга на медиатора разглежда както практиката, свързана с прилагането на процедурата по медиация, така и нейните правни, философски, психологически и социални основи. Медиацията се разглежда като щадящ гражданите инструмент за разрешаване на спорове, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решение за изхода от конфликта. Фундаментът на медиацията като алтернатива на съдебното решение е заложен в приемането на възможността да се работи за решение, постигнато чрез взаимно съгласие, за разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция.

Книгата може да бъде изтеглена тук.